понеділок, 6 березня 2023 р.

 У фокусі уваги бібліотекарів – стратегія дитячого читання

      Сучасні підлітки та діти, а їх ще називають представниками поколінь Зет  та Альфа – це покоління, яке освоює YouTube раніше, ніж вчиться писати і читати. Найкращий вид дозвілля для них – це серфінг в Інтернеті, перегляд відео. Сучасні діти та підлітки мобільні та залежать від технологій. Шкода, але актуальною проблемою у представників поколінь Зет та Альфа є відсутність проводити час за книгою. Як же зацікавити сучасну дитину книгою, як зробити так, щоб вона стала частим гостем бібліотеки? На ці та інші проблемні питання намагалися знайти відповідь бібліотечні працівники Лубенської громади в ході Дня професійного розвитку «Бібліотека – провайдер сучасних послуг для дітей та юнацтва». Базою для проведення навчання, звісно ж, стала Лубенська міська бібліотека для дітей – центр інноваційної діяльності, простір нових ідей, важливим орієнтиром роботи якої є читач нового покоління та його особистісний розвиток.

     Розпочалася фахова зустріч прев’ю директора Публічної бібліотеки ім. В. Малика Валентини Сьомак, яка підкреслила актуальність питання роботи з дитячою та юнацькою категорією користувачів, зауваживши, що останнім часом, нам українцям, доля посилає серйозні випробування – спочатку коронавірус, а з ним карантинні обмеження, далі ще гірше – російсько-українська війна. Тож завдання книгозбірень на даному етапі не втратити зв’язок з юним читачем, убезпечити їх від самотності і щодень підтверджувати тезу, бібліотеки є відкритим культурно-просвітнім, інтелектуально-творчим простором соціуму для найменших жителі нашої громади. 

  Модератор заходу, провідний методист Наталія Мусієнко, ознайомила колег з програмою навчання, наголосивши, що формат Дня професійного розвитку має на меті розширений діапазон фахового спілкування та активний обмін власним досвідом, тож сподіваємося на конструктивну розмову.

  Провідний бібліотекар відділу обслуговування Інна Сизоненко ознайомила присутніх з психологічною характеристикою юного покоління, яке відрізняється неймовірною креативністю, вмінням знаходити рішення в непростих ситуаціях, але яке не соціалізоване, мало інтегроване в суспільство, та надала слушні рекомендації як побудувати з ними комунікацію.

   А далі ініціативу перейняли господарі, які радо вітали колег з усієї Лубенської громади. Про свої напрацювання, досвід роботи, а головне про любов до своєї професії працівники щиро розповіли присутнім. Це було цікаво, професійно і відверто.

  Провідний бібліотекар Тамара Степаненко провела екскурсію бібліотекою. Розповідь фахівця була зосереджена не лише на презентації документального фонду для різних вікових груп користувачів, його розкритті за допомогою наочних засобів, а й на методиці розстановки згідно вимог та стандартів.

  Завідувач дитячою книгозбірнею Людмила Шовкопляс представила кращі практики залучення дітей до читання, творчий нетворкінг бібліотеки, який допомагає створити сприятливий клімат для вільного спілкування.

  Бібліотекар читальної зали Галина Кравчук говорила про цікаві методики та робочі секрети, які допомагають налагодити контент з дитячою аудиторією та сприяють їх особистісному творчому та інтелектуальному розвитку. Також Галина Юріївна провела прес огляд дитячих періодичних видань, які найчастіше використовуються у підготовці до соціокультурних заходів.

  Долучилися до спілкування і завідувачі сільськими філіями. Про важливість національно-патріотичного виховання у форматі діалогового, дискусійного спілкування розповіла завідувач філією №8 Вовчицька с/б Людмила Ревуцька. Про спектр креативних соціокультурних заходів для дітей говорила завідувач філією №5 Березотіцька с/б Лариса Павлунік, яка зауважила, що сучасним дітям не цікаво просто слухати, їх увагу тримає пізнавальний контент, вони у захваті від інтерактивну. Такий захід проходить динамічно та швидко, а от сама підготовка до нього займає багато часу. Тому сучасний бібліотекар має бути компетентним, ініціативним, творчим та креативним. 

  Професійне спілкування було конструктивним та цікавим, такі діалогові ініціативи мають позитивний вплив на подальшу роботу, адже вони дають можливість дізнатися про досвід колег, розповісти про свої досягнення і, звісно, отримати ідеї на майбутнє. 

   І, безперечно, вдячність працівникам Лубенської міської бібліотеки для дітей за гостинність та інформативність, і радіємо, що у нас є такий фаховий колектив, методичний центр з організації роботи з дитячо-юнацькою аудиторією. 

  

















    


Немає коментарів:

Дописати коментар