понеділок, 16 квітня 2018 р.

Він був великим українцем

Третього квітня минуло 100 років з дня народження того, хто  був Прапороносцем української літератури, став Реставратором Собору українського духу, кого за життя хвалили й ганили, а після смерті визнали Героєм України, нашого земляка Олеся Терентійовича Гончара. Саме цій пам’ятній даті була приурочена літературна година «Його душа – мов Тронка у степах, Його душа – Собор надій високих», яку підготували працівники абонементу центральної районної бібліотеки імені Володимира Малика Наталія Мусієнко та Ніна Бородавка для слухачів культурно – мистецького факультету міського територіального центру соціального обслуговування населення. 

Виступ бібліотекарів був зосереджений на тому, щоб представити О. Гончара – не лише, як автора добре відомих романів у дусі соціалістичного реалізму, а розкрити його, як талановитого поета, мислителя, котрий ніколи не зраджував вірності українському слову, національному духу, Україні. 
Олесю Гончару – чесному, талановитому, людині, котра поставила своє слово на сторожі нації, доля уготовила непрості випробування: війна, німецький полон, Харківська Холодногірська в’язниця, «роздвоєність» життя за радянської доби. Але, як він зазначав: 
  ...Гордий, нікому годити
Ніколи в житті я не вмів.
Й за гроші я не продався,
Під силою спину не гнув.
Гордий! Зате й настраждався – нівроку,
Щасливим ніколи не був.
Як письменник він устиг сказати багато правди про життя. Одним із перших в українській літературі сказав про голодомор 1933-го у повісті «Стокозове поле» та у романі «Людина і зброя», про сталінщину – в «Тронці» та «За мить щастя», а в романі «Собор» порушив проблему духовності народу, збереження нашої історичної пам’яті.
Через низку спогадів та інтерв’ю, уривки із щоденникових записів О. Гончара ведучі заходу долучили присутніх до світу у якому жив та творив письменник. На екрані демонструвалися унікальні фото з родинного архіву,звучав живий голос автора. А ще учасники заходу мали змогу переглянути відеофільми «Поборник незалежності», «О.Гончар. Історія кохання» та унікальні кадри зі стрічок, знятих за його творами.
Присутні були здивовані, як мало ми знаємо про видатних людей України, вірних її синів та дочок. Тож, офіційна версія життєпису письменника канула в лету. Перед ними відкрився у всій своїй повноті відданий та мислячий син свого народу, великий майстер слова, світоч української нації Олесь Гончар.
Розповідь бібліотекарів спонукала присутніх перечитати його твори, переосмислити їх з погляду сьогодення та ознайомитись з новими, які побачили світ після смерті автора.




Немає коментарів:

Дописати коментар