пʼятницю, 27 квітня 2018 р.

Тепер тут зона, а була земля... 

Тут був чорнозем, а тепер – Чорнобиль…

      Напередодні 32-ї річниці Чорнобильської трагедії  у Оріхівській сільській бібліотеці- філії відбулася година-реквієм «Тепер тут зона, а була земля... Тут був чорнозем, а тепер – Чорнобиль…».  
    Пройшло 32 роки з того часу, коли ліквідатори стали на захист всього світу від атомного лиха. Їх подвиг буде жити у віках, бо вони поклали своє життя задля майбутнього. Бібліотекар Наталія Кадігроб у своїй бесіді подякував всім, хто прийшов в цей день віддати шану ліквідаторам,  розповіла  присутнім, які наслідки залишила нам у спадок  ця трагедія та наголосила про ту правду , яка багато років була придушена муром мовчання. До заходу в бібліотеці презентувалася  викладка літератури, з матеріалами якої  познайомилися  учасники, в яких розкрито увесь  масштаб трагедії. Серед представлених книг, звичайно ж, і книга нашого земляка,  ліквідатора  Чорнобильської трагедії Валерія Козюри «Відлуння Чорнобиля».

     Світлана Бабич та  Галина Шиш  з хвилюванням декламували вірші  про Чорнобиль, зокрема,  «Чи знаєш ти, світе, як гірко ридає полин?», «Балада про вірність» Наталії Баклай, «Чорним  по чорному» Раїси Плотникової.
Час не загоїв чорнобильських ран, не стер у пам’яті важкі й героїчні події, імена мужніх добровольців — пожежників, експлуатаційного персоналу ЧАЕС, військовослужбовців, будівельників, учених, медиків, які тієї квітучої весни відправились на зустріч невідомій небезпеці, виявивши жертовність, високий патріотизм, зупиняючи ядерну катастрофу. Їхній подвиг назавжди записаний до літопису людської мужності та навічно залишиться  у пам’яті українського народу.
     Тож насамкінець заходу хвилиною мовчання присутні вшанували пам’ять ліквідаторів і всіх тих, чиї життя забрав Чорнобиль та запалили свічку пам’яті. 


Немає коментарів:

Дописати коментар