вівторок, 29 травня 2018 р.

Величали пісню

     24 травня 2018 року у причепурену до великого християнського стародавнього свята  Трійці  центральну бібліотеку імені Володимира Малика  поспішали «надвечірці» та гості. В цей день  тут звучали  мажорні та мінорні ноти,  адже темою чергового засідання районного клубу «Надвечір’я» стала українська народна пісня «Пісня живе поміж нас».
  За 19 років існування клубу - сотні, тисячі зустрічей, облич, усмішок. Все неможливо підрахувати і викласти сухою мовою статистики. Але найголовніше, що з самого початку і до сьогодні «Надвечір’я» сповідує повагу й щирість у спілкуванні з учасниками; зустрічі тільки на радість, на спокій душі. У центрі уваги перш за все - долі людські, спогади, сповіді.
Цього ж дня на гостині найголовнішими були два пісенні колективи: «Бабусеньки»        (керівник Раїса Пасічна) з мальовничого села Вовчик та «Мальви»  (керівник Надія Іващенко) з Лубен, для яких українська народна пісня - джерело оптимізму, душевної гармонії, радості, щедрості і любові. Вони по черзі  «вплітали» свої пісні у виступи  Тетяни Петрівні Качаненко, голови Лубенської райдержадміністрації, Наталії Сухонос і Наталії Омельяненко - депутатів Лубенської міської ради, Раїси Кошель, ГО СЖТ «За майбутнє дітей України», Людмили Пазенко, начальника відділу культури і туризму Лубенської РДА, Юлії Поди, психолога ПОМГО «Твій світ» (керівник Олександр Чепур), Наталії Мусієнко, керівника клубу «У  дружньому  колі», які ще і ще наголошували, що  аматори пісенних колективів, то справжні берегині народної пісні, духовного багатства нашого краю. А репертуари колективів, розмаїття української народної - то справжній скарб.
Надзвичайну насолоду отримали всі присутні від виступу Насті Білик, школярки з Духового, яка впевнено завойовує пісенний Олімп не лише нашого краю, а й України. Дівчина вразила потужним голосом та професійним виконанням українських пісень.  І в цьому велика заслуга батьків, зокрема, мами Яни. Голова громадської організації «Союз жінок – трудівниць «За майбутнє дітей України» (ініціатори заходу) Раїса Кошель задоволена, адже збуваються прагнення літньої жінки, коли різні покоління у діалозі пізнають одне одного. 
Це прекрасно, що завжди на таких зустрічах поряд з людьми поважного віку - молодь, діти, що старше покоління передає молоді свої пісенні надбання. Формат «Надвечір’я» дозволив  учасникам святкового заходу  долучитися  до унікальної методики психокорекції – музичної терапії, яка часто використовується для ресоціалізації і адаптації осіб похилого віку. Під час заходу психолог проекту Юлія Пода підготувала для учасників інформаційне повідомлення «Музика здатна змінити душі і фізичний стан». Фахівець розповіла про позитивний вплив музичних інструментів та співу на організм літньої людини, історію виникнення музичної терапії та лікувальний ефект цього психокорекційного напрямку. На завершення, учасники відпрацювали де – кілька порад психолога та разом заспівали улюблених пісень. Приємно, що всі учасники святкового дійства були  не лише «споглядальниками  дійства», а й активними співучасниками, які можуть і колективно заспівати, і взяти участь в обговоренні, і поділитися спогадами.
На гостині «Надвечір’я» члени клубу «У дружньому колі» дарували  свої авторські поетичні  вірші, привітали колективи  щирими піснями. 
За  дві з половиною години всі учасники заходу отримали і  хороші враження, і позитивні емоції, і душевне тепло. Колективи поділилися своїми  пісенними талантом,  душевним  багатством і щирістю сердець.  І нехай  « Бабусенькам»- цього року виповнюється лише вісім років, а « Мальвам» - п’ять - здавалось би невеликий проміжок часу - вони настільки звикли одне до одного, настільки тісно згуртувалися, що ці самодіяльні колективи набули дещо більш ціннішого значення, ніж співочі ансамблі. Це справді  міцні  співочі родини .
Захід традиційно провели у тісній співпраці організацій громадянського суспільства та органів місцевого самоврядування і державної влади в рамках проекту  «Організація роботи волонтерських соціальних пунктів допомоги для мешканців віддалених сіл Лубенського району, які постраждали від націонал - соціалізму», який реалізовується за підтримки Німецького федерального фонду «Пам'ять. Відповідальність. Майбутнє» в рамках програми фонду «Місце зустрічі: Діалог».
Одним з організаторів заходу виступила Полтавська обласна молодіжна громадська організація «Твій Світ». 
«До нашого проекту ми залучаємо групи і організації, які об’єднують за інтересами літніх людей. Це залучення до участі дає свої позитивні результати. Проте літні люди самі обирають формат і тематику зустрічей. Ми надаємо фахівців і ресурси для їх проведення», - говорить керівник проекту Олександр Чепур. 





Немає коментарів:

Дописати коментар