середу, 2 травня 2018 р.

Чорнобиль не має минулого...

Не винен я, що все це сталось,
Що розкололась неба твердь,
Що в золотом покриту галузь
Ми атомну впустили смерть!
(Д.Павличко)
      Чорнобильська трагедія залишила незабутній слід у житті мільйонів людей уже не одного покоління. Вона наклала радіоактивний відбиток на територію не тільки України, а й сусідніх країн. 
       В Тернівській сільській бібліотеці 25 квітня 2018р. було проведено Годину пам'яті "Чорнобиль не має минулого", за таким планом:
     1. Мужність і біль чорнобиля.
    Аварія на ЧАЕС - смертоносне полум’я зловісної пожежі висвітило кожного, хто там працював і жив, виділило перших із перших, вони, ризикуючи життям, кинулися до реактора, аби своїми грудьми перестерегти трагедію.
   Присутні слухали розповіді про тих хто за покликом рідної землі на захист свого народу першими прибули до палаючого реактора.
  Про матерів, дружин та дітей які не дочекалися рідних та навіть не мають змоги покласти квіти на їх могили адже їх просто не існує.
Ті,що згоріли в огні
В перші хвилини двобою,
Землю прикрили собою,
Як наші діди на війні
Не залишили пости,
Мужньо стояли на герці,
Пам’ятник їм вознести
Треба у кожному серці..
         2. Це страшне лихо-радіація.
     Аварія призвела до небаченого забруднення біосфери, до появи на території України мертвої тридцятикілометрової зони, до радіоактивного опромінення тисяч людей. (Перегляд коротких відео та огляд літератури з книжкової виставки "Чорнобиль учора, сьогодні і завтра").
     3. Два різні світи. Прип'ять до та після трагедії на Чорнобильській АЕС. Час там застиг, проте місто дихає та продовжує жити. До аварії на території проживало близько 13 тис. людей. А вже 2001р. згідно даним Чорнобиль віднесено до міст "без населення".(Перегляд фото міста-привида до аварії 1986р. та фото 2018р. )
     4. Урок для людства за який заплачено дорогою ціною (виступ чорнобильців с. Терни (2 чол.) Та перегляд відео "Чорнобиль: вражаюча історія бабусь, які живуть у зоні відчуження" та "Чернобыль - запуск 2018").

Немає коментарів:

Дописати коментар