вівторок, 17 грудня 2019 р.

Жива бібліотека «Права людини завжди на часі»

      12 грудня 2019 року на базі Лубенської центральної районної бібліотеки ім. Малика відбувся інтерактивний захід «Жива бібліотека», де книгами стали люди, які ділилися своїми історіями. Захід проводився з нагоди Всеукраїнського дня безоплатної правової допомоги, і був присвячений Дню прав людини, що відзначається щорічно 10 грудня.
       «Жива бібліотека» була організована за ініціативи директора бібліотеки Сьомак Валентини Іванівни спільно з працівниками Лубенського центру безоплатної правової допомоги.

         В гості до читачів – учнів 8 класів Лубенської школи №3 та студентів 1 курсу Лубенського фінансово-економічного коледжу – завітали представники різних професій, які забезпечують дотримання закріплених декларацією основоположних прав людини.
        Захід відкрила господарка закладу директор бібліотеки Валентина Іванівна, привітавши присутніх та запросила відвідати «Живу бібліотеку».
      Виступ продовжила начальник відділу правопросвітництва Лубенського центру безоплатної правової допомоги Ширстова Лілія, презентуючи слайд з умовами заходу. Вона ж і стала модератором даного заходу.
     У ролі книг виступили люди різних професій, які стали висококласними фахівцями у своїй справі. Всього було п’ятеро «живих книг»: представник поліції Сорокотяга Катерина Михайлівна, нарколог Смагін Антон Олегович, громадський активіст Чепур Олександр Сергійович, громадський радник Мощіль Галина Василівна, юрист системи БПД Супрун Сергій Леонідович.
      «Жива бібліотека» працювала так: «читачі» приходять, як в звичайну бібліотеку. Але вони читають не книги в твердих обкладинках,  зі сторінками. Відмінність в тому, що книги «Живої бібліотеки» - це живі люди, а читання - це розмова, спілкування.  Це надзвичайно цікаво: кожний учасник може ставити книзі будь-які запитання і бути впевненим, що вона відповість.Та й отримана інформація з перших вуст.
      Коли читаєш просто книгу, то сприймаєш її в односторонньому напрямку й маєш справу з власною уявою, а коли  читаєш « Живу книгу» - відбувається взаємний обмін, можна задавати уточнюючі питання, дізнатися мотив тих чи інших вчинків особи та  попросити розширити  розповідь, переключитися на інший аспект історії,  а можна і самому поділитися досвідом. Коротше – отримуєте повноцінний діалог.
       Потім читачі поділилися на невеликі групи та "читали" по черзі кожну Книгу. Перше коло спілкування було трішки напруженим, діти ніяковіли, побоювалися щось спитати. Та наші гості – живі Книги - дуже хотіли бути прочитаними, тому були відвертими і щирими. Тож далі справа пішла жваво, діти активно задавали запитання, а гості із задоволенням на них відповідали.
      Так Катерині Сорокотязі, інспектору ювенальної превенції міського відділу поліції здебільшого ставили запитання, що стосуються дотримання прав дитини та покарання, яке наступає за їх порушення.
На досить багато питань довелося відповідати головному лікареві Лубенського наркологічного диспансеру Антону Смагіну та громадському активісту, голові ПОМГО «Твій світ» Олександру Чепуру.
      До речі, в цей день у бібліотеці Малика було відкрито інформаційний куточок, де можна знайти багато інформації про партисипаторний бюджет. Більшість публікацій було отримано від PAUCI Foundation. Учасники «Живої бібліотеки» дізналися про партисипацію, проекти громадського бюджету нашого міста та громадський активізм. У нагоді став " Маленький набір для великих змін" від Мінзмін та Абетка реформ. Це заключна активність у рамках проекту "Активізація місцевої громади: громадський бюджет – рушій позитивних змін" реалізується за фінансової підтримки ГО Товариство Лева (м. Львів, Україна) за кошти Національного фонду підтримки демократії / National Endowment for Democracy (м. Вашингтон, США)”.
На питання: "Що найбільше вразило під час читання Книжок?"- учасники заходу відповіли: відвертість Книжок, посмішки та доброзичливість.
      Після прочитання живих книг був проведений веселий музичний релакс та анкетування. Учасники заходу висловили бажання знову читати «Живі книги». 












Немає коментарів:

Дописати коментар