понеділок, 9 грудня 2019 р.

Плануємо роботу на майбутнє

Ось і прийшов останній місяць року. Грудень, один із найважливіших періодів у бібліотечній роботі. Попереду проведення численних святкових розважальних заходів для малечі та дорослих користувачів, період звітності та, найголовніше, планування роботи на наступний річний цикл. Бібліотечні працівниці Лубенської ЦБС, як справжні українські господині, пам’ятають предковічну народну мудрість «Що посієш – те й пожнеш». Тож з усією відповідальністю відносяться до процесу  формування завдань, адже вміло складений річний план – запорука успішної діяльності протягом цілого року.   4 грудня на базі центральної районної бібліотеки  імені Володимира Малика відбувся семінар «Бібліотеки в контексті вимог сучасності: прогнозування та планування на 2020 рік», в якому взяли участь сільські бібліотекарі та працівники структурних підрозділів головної книгозбірні.

За традицією, відкрила семінар директор Лубенської ЦБС Валентина Сьомак, вона  поділилась нотатками з семінару директорів, що проходив у Полтавській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. І. Котляревського. Валентина Іванівна окреслила першочергові завдання, які виникли перед нами у зв’язку з процесом  адміністративно-територіальної реформи, акцентувала увагу на інноваційному  векторі розвитку та налагодженні партнерських взаємовигідних зв’язків. Директор зауважила, що приклад колег з Гадяча «Бібліотека Полтавщини 2019»  доводить, немає нічого неможливого, коли за реалізацію ініціативи береться креативна команда однодумців: бібліотекарі та влада, спільні зусилля дають чудовий результат.
А далі у  форматі консультації-огляду були висвітлені інші важливі питання: основні напрями і завдання роботи сільських бібліотек, основні показники роботи ЦБС, бюджет робочого часу на рік.  Методист I категорії Лідія Іваненко зосередила увагу  на здачі статистичних звітів у письмовій формі та електронній системі моніторингу базової мережі публічних бібліотек України. Особливий акцент зробила на нормуванні робочого часу на основні процеси роботи  бібліотек.
  Учасники семінару отримали консультації на допомогу плануванню роботи з користувачами за наступними розділами плану: формування, використання, зберігання бібліотечного фонду; інформаційно-бібліографічне обслуговування користувачів; соціокультурна діяльність. Провідний методист Наталія Мусієнко провела консультацію з пріоритетів у плануванні роботи на 2020 рік. Підкреслила важливість ряду питань, а саме: бібліотечне обслуговування дітей та юнацтва; заходи з національно-патріотичного виховання та краєзнавства; інформаційна культура та медіаграмотність користувачів. Провідний бібліотекар відділу обслуговування центральної книгозбірні Олена Самойленко підготувала інформаційний огляд-презентацію найважливіших краєзнавчих та літературних, державних і міжнародних пам’ятних дат та надала поради з популяризації творчості письменників-ювілярів. 
 Семінар пройшов плідно та конструктивно, бібліотечний колектив націлений на творчу працю та активну участь у житті своєї громади.









Немає коментарів:

Дописати коментар