середу, 18 грудня 2019 р.

"Світ ляльки-мотанки Валентини Боділ"

     Вчора, 16 грудня, в Лубенській центральній районній бібліотеці імені Володимира Малика під час презентації книги Юлії Манойленко ’’Росою серця’’демонструвала свої роботи Валентина Боділ із Жданів.
   «Лялька-мотанка – це древній язичницький оберіг. Така лялька створювалася переважно жінками у кожній українській родині включно до першої половини ХХ століття на кожну важливу подію», - розповіла майстриня. Цією справою вона зайнялася 5 років тому, взявши книгу в сільській бібліотеці відповідної тематики. Робота з виготовлення ляльок так захопила, що й дня не проходить, аби щось нове не створити.

    Ляльки пані Валентини це переважно обереги – ляльки без обличчя. Їх безліч. Це «Лялька-берегиня», «Лялька-подорожниця», «Лялька-баба-дівка», «На здоров’я», «Ярило», «Бариня», «Нерозлучники», «Жіноча суть», «Зернянка», «Десятиручниця», «Колотушка» тощо. Сьогодні така лялька більш відома як мотанка. Риси обличчя у традиційних українських ляльок відсутні. Щоб одухотворене зображення не могло заподіяти лиха, ляльку залишали безликою або позначали хрестом. Саме тому ляльку не шиють, а саме крутять.
     Авторка передає творам свою енергію, свій духовний світ, свою ауру, своє інформативне поле. 
Вбрання та емоційний настрій її авторської ляльки творяться спонтанно, як і поезія її землячки, Юлії Манойленко, що несе в собі справжнє глибоке знання наших витоків.
   Тож запрошуємо всіх бажаючих поринути в прекрасний світ ляльки-мотанки майстрині  Валентини Боділ, відвідавши чудову виставку в читальній залі центральної книгозбірні.
















Немає коментарів:

Дописати коментар