суботу, 22 квітня 2023 р.

 Він світлий дотик в серці ніс

    23 квітня виповнюється 100 років від дня народження Василя Земляка, письменника, лауреата Національної премії України імені Тараса Шевченка.

    Видатний письменник Василь Земляк увійшов в історію української літератури ХХ ст. як митець унікальний, автор поетично-філософських творів, сповнених любов’ю до рідної землі.

     Літературна спадщина письменника репрезентована повістями “Рідна сторона” (1956), “Кам’яний брід” (1957), “Гнівний Стратіон” (1960), “Підполковник Шиманський” (1966), романом-дилогією “Лебедина зграя” (1971) і “Зелені млини” (1976), трагедією “Президент” (1974-1976), кіносценаріями “Олесь Чоботар”, “Новели Красного дому”, “Останній патрон”. Писав він також нариси та літературно-критичні статті.

       Олександр Довженко, прочитавши повість «Рідна сторона» тоді ще початківця Василя Земляка, радив друзям обов’язково з нею познайомитися. Мовляв, дуже вже гарно якийсь старий поліщук написав про Полісся. Насправді авторові виповнилося лише 33 роки, хоч подій і випробувань у його біографії вже вистачило б на довге життя.

      З нагоди ювілею Василя Земляка в читальній залі Публічної бібліотеки імені Володимира Малика оформлено книжкову поличку, на якій представлено видання про життєвий і творчий шлях письменника та його чудові твори.


Немає коментарів:

Дописати коментар