неділю, 2 квітня 2023 р.

«Україна для українців». Відзначення 150-річчя від дня народження Миколи Міхновського в Публічній бібліотеці ім. В.Малика

      31 березня з нагоди 150-ої річниці від дня народження українського політичного і громадського діяча, правника, публіциста, лідера самостійницької течії українського руху кінця XIX - початку XX століття, автора славнозвісної брошури «Самостійна Україна» Миколи Міхновського, життя і діяльність якого було нерозривно пов’язані з Лубенським краєм, Публічна бібліотека ім. Володимира Малика провела захід «Історичний портрет: “Україна для українців” Миколи Міхновського».

      З ініціативи Українського інституту національної пам’яті й згідно з Постановою ВР ця пам’ятна дата відзначається цьогоріч на державному рівні. 

      Учасники просвітницького заходу, а це - учні Лубенського фахового медичного коледжу, старшокласники Лубенської ЗОШ№3 та ОЗ «Калайдинцівська ЗОШ ЛМР», люди старшого покоління дізналася багато цікавих історичних фактів про видатного українського політичного і громадського діяча, життя якого припало на злам історичних епох, і який понад усе хотів бачити Україну самостійною.

       Євгенія ФАНЬ, учениця ОЗ «Калайдинцівська ЗОШ ЛМР», учасниця конференцій в Миколаєві, Чернігові (керівник Сергій Мисник), познайомила присутніх з презентацією – дослідженням «М. Міхновський - аполстол української державності», яка зацікавила присутніх висвітленням ролі і значенням Миколи Міхновського в історії України. 

       Надзвичайно цікавою була розповідь методиста ДЮКСОТ «Валтекс» Миколи ПОЛОНСЬКОГО про харківський період життєдіяльності Миколи Міхновського, дієве спілкування його як громадського активіста, адвоката з архітектором Олексієм Бекетовим, родиною Алчевських. Адже від 1899 року Микола Міхновський – у Харкові, бере активну участь в українському громадсько-політичному житті. 

        Микола Міхновський мав власну юридичну контору, що забезпечувало йому статки. У 1907 році він був серед захисників у справі, відомій як Лубенський процес проти організаторів «Лубенської республіки», по якій проходили його товариші брати Шемети. У 1909-му Міхновський брав участь у гучному харківському процесі мільйонера Алчевського – той після доведення царатом його бізнесу до банкрутства покінчив життя самогубством або був убитий за незʼясованих обставин. На тому процесі Міхновський виголосив блискучу промову.

Нерідко виступав захисником у судових процесах над учасниками нелегальних українських організацій та партій. Але також Міхновський переважно безкоштовно ставав на захист селян, учасників аграрних заворушень, за що одержав прізвисько «Адвокат голодранців».

А цікаві світлини Харкова періоду XІX- початку XX століття стали своєрідною екскурсією.

Лубенський період життя великого українця висвітлив краєзнавець Сергій ШВЕЦОВ. Він повідав про ідейно-політичні погляди Миколи Міхновського і його близькі товариські стосунки з братами Володимиром та Сергієм Шеметами, які у 1905 році у Лубнах видавали першу україномовну газету в лівобережній Україні «Хлібороб» та інші факти з життя Миколи Міхновського. Цікаво було почути і про загадкову трагічну загибель, і про останнє місце спочинку Миколи Міхновського на Байковому кладовищі у Києві.

        А ще перед присутніми виступив Сергій МИСНИК, директор ОЗ «Калайдинцівська ЗОШ ЛМР», краєзнавець, який розповів про книги Романа Коваля і Юрія Юзича «Микола Міхновський. Спогади, свідчення, документи», Віктора Ревегука «Лубенщина в добу Української революції 1917-1921рр.», наголосивши, що вони стануть в нагоді багатьом та будуть гарними путівниками по життєвому шляху ідеолога українського націоналізму.

        Бібліотекарі книгозбірні ім. В. Малика представили виставку книг зі своїх фондів «Микола Міхновський – штрихи до політичної біографії». 

      Сьогодні ця людина є символом незгасаючої віри українців у добре майбутнє. М. Міхновський був справжнім патріотом, мріяв про самостійну розвинену українську державу, намітив шлях, яким треба йти, щоб досягти цієї мети. 

       Ми маємо знати свою історію, маємо гідно вшановувати пам'ять українських героїв!

















Немає коментарів:

Дописати коментар