понеділок, 10 квітня 2023 р.

 Інформаційно-бібліографічна компетентність бібліотекаря: навчаємося разом

  Сучасні технології, нові бібліотечні послуги вимагають підвищення кваліфікації бібліотекарів. 
  Професійне навчання бібліотекарів – це сходинка на шляху до фахового зростання. Вимоги до працівників бібліотечної сфери постійно поглиблювати свої знання та розвивати професійні навики, зумовлено змінами в інформаційних процесах, що відбуваються у суспільстві, мотивами звернень людей до бібліотечного сервісу та появою нового користувача – віддаленого.
   7 квітня на базі Публічної бібліотеки ім. В. Малика відбувся семінар-практикум «Бібліографічна робота бібліотеки», метою якого було підвищення інформаційно-бібліографічної компетентності бібліотечних працівників Лубенської громади.

   Фасилітатором заходу була провідний бібліограф Публічної бібліотеки ім. В. Малика Наталія Замараєва, яка познайомила присутніх з основними складовими бібліографічної роботи та сучасними можливостями ресурсної бази книгозбірень. Організація професійного навчання складалася з декількох модулів, орієнтованих на основні процеси інформаційно-бібліографічної роботи та містила теоретичні й практичні компоненти.
   Традиційним, важливим і, разом з тим, найскладнішим напрямком бібліографічного обслуговування. Наталія Замараєва зосередила увагу колег не лише на традиційному виконанню бібліографічних довідок, а орієнтувала присутніх на обслуговування віддаленого користувача. А це надання у відповідь на його запит готової інформації, як у вигляді списків та фактографічних даних, так і посилань на наявні ресурси Інтернету. Присутнім було презентовано «Схему-зразок спрощеного бібліографічного опису електронного ресурсу віддаленого доступу».
   По завершенні теоретичної частини присутні, поділившись на групи, приступили до виконання практичного завдання «Виконання довідок користувачам та їх облік» та презентували результати своєї роботи. 
   Програма семінару-практикуму була насиченою та конструктивною. З інформацією щодо поточних питань організації трудового процесу у весняний період виступила директор Валентина Сьомак.
   Провідний методист Наталія Мусієнко надала консультацію з питання внесення змін у первинні облікові документи у зв’язку із запровадженням нової форми статистичної звітності публічних бібліотек.
  Тож завідувачі бібліотек-філій працювали відповідально та плідно, отримані знання будуть використані у процесі роботи.










Немає коментарів:

Дописати коментар