четвер, 25 грудня 2014 р.

Книги-новинки


          Олефіренко М. М. Мертві не зраджують. Роман з епопеї «Пора цві­тіння терну». - Полтава: Полтавський літератор, 2013. - 588 с.
         У назві серії романів обігрується народне розуміння часу цвітіння терну як найхолоднішої пори року, що порівнюється з важкими для українського села періодами: розкуркулювання та голодомор, Велика Вітчизняна війна, післявоєнні сталінські репресії, укрупнення колгоспів і знищення хуторів у 70-80 роки. Уся панорама подій XX століття змальована у семитомнику М. Олефіренка. Кожна книга сприймається як самостійний твір.





          Костецький І. Тобі належить цілий світ: вибр. твори/ І. Костецький. – К.: Критика, 2005. – 527 с.
      Ігор Костецький (1913-1983) - один із засновників і чільних теоретиків Мистецького Українського Руху та най­яскравіших українських «модерністичпих» письменників покоління - залишив велику літературну спадщину (опо­відання, повісті, романи, п’єси, вірші, подорожня проза, кіносценарії, есеї, українські переклади вершинних творів світової літератури). Перше в Україні книжкове видання його творів містить незначну, але найбільш репрезен­тативну частину доробку Костецького. Його вибрані твори супроводжено есеями Марка Роберта Стеха. 



Крехович Н. Футбольні коломийки/ Н. Крехович. – К.: Преса України, 2014. – 256 с.
     Дорогі читачі! У ваших руках не зовсім типова для футбольної тематики книга — в ній понад півтори тисячі куплетів у стилі коломийок про футбольний м'яч і все, що його стосується, навіть вигадки. Прочитайте, задумайтесь — і зрозумієте, що м'яч у нашому житті має особливе значення. М'яч цікавить дітей і дорослих. Він бадьорить і згуртовує та заслуговує того, щоб про нього співали.
      У цій книжці є куплетики для людей різного віку, різного
характеру і настрою. Сподіваюся, що кожен обов'язково тут знайде кілька цікавих для себе рядків, які ще не раз заспіває на народну музику «Полька». 


       Ґудзь Ю. Навпроти снігу. Вибране. — К.: Преса України, 2013. — 400 с.
   Юрко Ґудзь (1956-2002) належить до загадкових постатей українського вісімдесятництва не лише тому, що помер за нез’ясованих обставин. Його творчість, незрозуміла сучасниками, досі залишається недослідженою.
       До книжки «Навпроти снігу» увійшли його поетичні збірки «Postscriptum до мовчання», «Маленький концерт для самотнього хронопа», поема «Барикади на Хресті», оповідання з книжки «Замовляння неви­димих крил», «Гуміарабік», романи «Не-Ми», «Ісихія».
   


   

           Мельник І. С.  Віками зшиті слова: поезії / передмова Л. Рибенко - Тернопіль: “Тернограф”, 2012 - 124 с., іл.
         До першої збірки “Віками зшиті слова” талановитої поетеси Ірини Мельник із Рівного увійшли, зокрема, верлібри, вірші-казання та римовані вірші. Різножанровим творам громадянської та інтимної лірики характерні щирість і відкритість, чутливість та емоційність, драматизм і напруга. Авторка ламає стереотипи, прагне розуміння, відвертості, всю свою душу виливає його величністю Словом на папір. Вона намагається докричатися до кожного, уберегти від невдач і розчарувань в особистому житті. І це робить її сильною, терплячою і впевненою у завтрашньому дні.
Книга розрахована на широке коло читачів.



     Трубай В. В. Натюрморт з котами. Вибрані твори. — К: Преса України, 2013. — 416 с.
         Василь Трубай — майстер оповідання. Один із відомих українських прозаїків. Автор книжок «Кінець світу», «Все просто», «Я не можу не бути», «Ріка», «Зґвалтування реальності». За його творами знято філь­ми «Вперед, за скарбами гетьмана!», «Посилка для Маргарет Тетчер». Володар Гран-прі всеукраїнського літературного конкурсу «Коронація слова», лауреат літературної премії імені Григорія Косинки. Твори пись­менника перекладалися англійською, німецькою, чеською, сербською, білоруською мовами. Викладає кінодраматургію в Інституті екранних мистецтв Київського національного університету театру, кіно і телеба­чення імені І. К. Карпенка-Карого.


     Шевчук А. О. Теплі спогади в холодний вечір. Вибране — К.: «Преса України». 2013,- 336 с.
   До книжки вибраної прози українського письменника-дисидента Анатолія Шевчука «Теплі спогади в холодний вечір» увійшли повість про мордовські та­бори «Болюче відчуття полону», оповідання «У велику зону», «Ніч з постріла­ми» та інші твори, написані в різні періоди життя.
       На початку шістдесятих років його перші публікації відразу привернули ува­гу критики і майстрів слова. Це проза, яка тяжіє до побутового реалізму, зображу­ючи спустошених радянською системою людей, самотніх і незрозумілих оточенню.
             У 1966 році Анатолія Шевчука було засуджено за звинуваченням у націо­налістичній та антирадянській діяльності. Його оповідання друкувалися в диси­дентському збірнику «Лихо з розуму», який вийшов у Парижі, а після виходу на волю письменника не друкували більше двадцяти років.
           Його твори удостоєні Всеукраїнської літературної премії імені Івана Огіє- нка, і без них уявлення про творчість шістдесятників і, зокрема, дисидентів, що чинили опір тоталітаризму, буде неповним.



          Г.І. Шарий. Тарасові стежки. Поеми. — Полтава, ТОВ “Рік”. — 2014. — 56 с.
         Поезія Григорія Шарого наскрізь пронизана громадянськими мотивами, болем автора за тяжкий шлях України до своєї свободи, до добробуту народу. Перевертні, приблуди, що нехтують Україною, знущаються з неї, викликають у автора праведний гнів, і він знаходить слова, щоб затав­рувати усіх ганебних і огидних людців. Прикладом для нього є слово Тараса Шевченка.







          Тарнавський В. Порцеляновий острів. Повісті, оповідання — К.: «Преса України». 2013,- 416 с.
        До книжки «Порцеляновий острів» Валентина Тарнавського (1951-2008), творчість якого залишила яскравий слід в історії україн­ської прози вісімдесятих років XX століття, увійшли повісті «Дисерта­ція», «Нуль», оповідання «Дерево життя», «Супермен», «Алібаба» та інші. Це зібрання кращих творів письменника, які зробили відчутний вплив на естетичні пошуки найбільш глибоких прозаїків з багатої на імена когорти вісімдесятників. Серед недооцінених, загублених, забу­тих та напівзабутих письменників Тарнавський найбільше заслуговує на повернення до активного літературного обігу. Він був предтечею ін­формаційної цивілізації. Його творчість органічно поєднала кращі тра­диції української та європейської прози кінця минулого століття.





Немає коментарів:

Дописати коментар