понеділок, 11 лютого 2019 р.

Поборники незалежності брати Шемети.



    Днями в центральній районній бібліотеці імені Володимира Малика  відбувся захід присвячений пам'яті видатних земляків, громадських діячів, просвітителів, меценатів братів Шеметів. 

    Славні сторінки історії вписали вони в буремні часи першої чверті ХХ століття.  Брати Володимир, Микола та Сергій Шемети своєю жертовною працею на політичній та культурно-просвітницькій ниві  зробили помітний внесок у відродження нашої державності, національної культури та духовності.Наші славні земляки з гідністю пройшли через випробування, які приготувала їм доля у першому десятилітті ХХ ст. і як показали наступні події, до кінця життя не зійшли з обраного шляху, намагалися сповна послужити Україні та рідному народові. Такими вони і залишилися у пам'яті нащадків.
     Про видатну роль, що випала на долю братів Шеметів в історії України,учасникам заходу розповіли провідний методист книгозбірні Наталія Мусієнко та бібліотекар відділу обслуговування Ніна Бородавка. Особливу увагу ведучі звернули на лубенські сторінки життя  видатних громадських та політичних діячів.  Адже саме в нашому місті, попри майже сорокарічну заборону царату на українськомовний друк,  Володимир та Микола  за власний кошт, вперше на території Лівобережної України, видавали газету рідною мовою. 
     Великий інтерес у присутніх викликала демонстрація відеопрезентації «Родина Шеметів та Лубенщина». Вони переглянули світлини нашого міста початку ХХ століття,  побачили  будинок в якому жила сім'я, гімназію, де навчались брати, а також фотографії Володимира, Сергія та Миколи, їх рідних та нащадків. Під час заходу відбувся показ документальної стрічки харківського журналіста Владислава Проненка «Спасибі, брати Шемети»,  в якій розповідається про пам'ятні місця Лубен, пов'язані з родиною.

     Насамкінець працівники бібліотеки презентували виставку документів та книг, пов'язаних з життям та діяльністю видатних земляків.
      Матеріали для заходу підготувала бібліограф Наталія Замараєва.



Немає коментарів:

Дописати коментар