четвер, 12 листопада 2020 р.

"Старожил" нашої бібліотеки

Опис

    Пушкін О.С. Повне зібрання творів.- С.-Петербург: Товариство М.О.Вольф, початок XX століття.

     Повне зібрання творів О.С.Пушкіна під редакцією П. М. Краснова. З життєписом поета, портретами і малюнками, що відносяться до його життя, і з 35-и окремими картинами художника І.В.Сімакова.

     Видання творів Пушкіна – це повне їх зібрання в загальнодоступному і загальновизнаному вигляді.

    Тому до цього видання включені всі літературні твори великого поета, все закінчене і цілісне, до маленьких віршів включно. 

     У розміщенні матеріалу, видавці керувалися тим, що прийнято в більшості великих видань Пушкіна, а саме, перш за все, відокремили прозу від віршів, далі в кожному з цих великих відділів були виділені особливо твори значного обсягу: романи, повісті, поеми, драми, а всі інші, більш дрібні твори розташовані в хронологічному порядку за роками, при чому уривки і чорнові начерки, що увійшли до видання, поміщені після цілком оброблених, творів.

      Редагованого Л.Н. Майковим, П.О. Морозовим, з тими змінами, які були вказані і визнані подальшою критикою.









Вольф (видавництво)

Засновано - 1853

Ліквідовано - 1918

Причина ліквідації - націоналізація

Засновники Вольф Маврикій Осипович

Розташування - Москва

Продукція книги

Вольф (видавництво) - одне з найбільших видавництв дореволюційної Росії. В цілому було випущено більше 4000 книг. Видавництво прославилося випуском багатьох декорованих подарункових дитячих книг. Магазини Вольфа працювали в Москві, Вітебську та Могильові.


Історія

     У 1853 році Маврикієм Йосиповичем Вольфом був відкритий магазин «Універсальна книжкова торгівля». У той же рік була видана перша книга «Загальнодоступна механіка». У 1856 році Вольф придбав друкарню.

    У 1882 році змінилася форма власності. Видавництво Вольфа стало Торгово-промисловим товариством. Співвласниками якого стали дружина видавця і його сини - Олександр, Євген і Людвіг. Видавництво стало основним постачальником іноземної літератури в Росію. Переклади творів Фенімора Купера, Жюля Верна і Вальтера Скотта вперше вийшли саме у Вольфа. Видавництво вело діяльність до 1918 року. 3 червня 1919 ВЦВК видав постанову про націоналізацію видавництва.


Сімаков Іван Васильович (1877-1925)

    Російський і радянський художник-архітектор, графік, ілюстратор, плакатник.

Народився в місті Кунгуре Пермської губернії. Закінчив Пермське училище. Навчався в Петербурзькій Академії мистецтв (1903-1912), Жив і працював в Петербурзі-Петрограді-Ленінграді. Займався книжковою ілюстрацією, плакатом, карикатурою. У 1907 році видавництвом Вольфа була випущена книга «Пушкін в ілюстраціях художника І. В. Сімакова».



Немає коментарів:

Дописати коментар