понеділок, 23 листопада 2020 р.

Перлина Балтії

       Сьогодні запрошуємо всіх до Латвії. Межує вона з Литвою на півдні, Естонією на півночі, Росією на сході, Білорусією на південному сході.

     Латвія – це країна Балтійського моря, курортів, старовинних замків, озер і мінеральних джерел, а також знаменитого бурштину та дбайливо збережених народних традицій. Це держава, яка відмінно відображає самобутню культуру і атмосферу середньовіччя. 

       Латвія причарує вас з першого погляду. З давніх часів вона перебувала на перехресті великих доріг, тому традиції різних країн об'єдналися і створили тут унікальне середовище.  

      Мабуть, головною визначною пам'яткою Латвії є – Рига, столиця, найбільший культурний та економічний центр. Особливий інтерес представляє її історична частина, котра включена в список всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. На вуличках Старої Риги  панує неповторна атмосфера середньовічньовіччя. Головними пам'ятками міста і його символами вважаються знаменитий Домський собор та церква Святого Петра. 

         Місто Юрмала - найбільший курорт у Прибалтиці, розміщений за 20 км від столиці, на березі Ризької затоки. Воно славиться цілющими природними чинниками – ніжним кліматом, морем і повітрям, можливостями оздоровлення і лікування. Курорт привабливий золотим піщаним 30-кілометровим пляжем та просторими сосновими борами.

      Вабить  туристів і невелике містечко Цесіс, що розташоване в центрі історичної області Відземе. Засноване воно на початку ХІІІ ст. Головним туристичним об'єктом міста вважається замок Лівонського ордену, на даний час це найкраще збережена фортифікаційна споруда ХІІІ ст.  

     Латвія приховує багато цікавого.

    -У День незалежності кожен будинок тут зобов'язаний вивісити на загальний огляд державний прапор. Порушникам доведеться сплатити штраф.

     -Майже третина населення Латвії живе в столиці.

    -В країні дуже високий рівень грамотності серед дорослого населення: 99.8% здобули середню освіту. Середня тривалість життя у чоловіків становить близько 77 років, а у жінок 82 роки.

     -Рига — найбільше місто країни Балтії. Його називають одним з найкрасивіших в Європі.

     -Найвища споруда Латвії і третя за висотою в Європі — Ризька телевежа, 368,5 метрів (після Останкіно і Київської).

       -Найстаріше місто Латвії — Лудза. Перші хроніки датуються 1177-м роком.

      -У 2012 році Латвія очолила рейтинг країн за індексом екологічної ефективності.

     -Близько половини території Латвії покрито лісами.

    -Близько 20% території Латвії знаходиться під суворою охороною. Країна налічує 4 національних парку, 42 природних парку, 260 природних заповідників, 355 пам’яток природи, сім морських охоронюваних територій, 24 микрорезерваций і навіть біосферний заповідник.

   У Латвії розташований найширший водоспад в Європі - Вентський, його ширина в повінь може сягати 279 метрів.

  -В латиському фольклорі налічується більше мільйона пісень — вони називаються дайнами.

   У рейтингу 40 унікальних продуктів Євросоюзу значиться знаменитий латвійський житній хліб.

    -Ризький центральний ринок найбільший у Балтії та один з найбільших у Європі, його площа становить 72 000 м2. Він також внесений в список культурних пам’яток ЮНЕСКО. Павільйони центрального ринку — це колишні ангари для дирижаблів.

   -Щорічно Латвію відвідує понад 1,5 мільйонів туристів зі всього світу. Щорічно туристична індустрія збільшує доходи приблизно на 15%, що є одним з найкращих показників у Європі.







Немає коментарів:

Дописати коментар