пʼятницю, 27 листопада 2020 р.

 
Зінаїда Тулуб: двадцять років на Голгофі.

    28 листопада минає 130 від дня народження поетеси, перекладача, прозаїка, кіносценариста Зінаїди Павлівни Тулуб.

    Вона авторка кінодрам «Гайдамаки», «Сагайдачний», «До великої мети», та інші, а також романів «Піфагорці», «Ілля Муромець», та інші.

    Та найвизначнішим твором письменниці є  дилогія «Людолови». Він здобув широке читацьке визнання і є одним із високих надбань української історичної романістики. Щоб написати «Людолови», Зінаїда Павлівна об’їздила Україну і Крим. Письменниця вивчала татарські й турецькі історичні документи, перечитувала архіви. Жінка об’їздила всі  місця, де відбувалися події, описані в романі, прочитала дев’яносто дві тисячі книжкових сторінок на десятку мов, вивчила близько шести тисяч архівних та музейних документів і пам’ятників. Цікавим є ще один факт. Серед десяти книг, представлених Україною на Всесвітній виставці у Парижі 1937 року, двотомник «Людолови» українською мовою посів особливе місце.

   Того ж року Зінаїду Тулуб звинуватили в приналежності до контрреволюційної організації, заарештували та винесли смертний вирок, який згодом замінили засланням на Близький Схід. Сталінський режим прирік письменницю на тортури та майже 20 років таборів.

    Але навіть у нелюдських умовах заслання письменниця продовжувала творити. Саме там вона написала біографічний роман « В степу безкраїм за Уралом» - про період заслання українського генія Тараса Шевченка.

    Повернувшись до Києва в 1956 році, письменниця доживала віку в гіркій самотності й померла 26 вересня 1964 року в Ірпінському будинку творчості.


Немає коментарів:

Дописати коментар