четвер, 27 червня 2019 р.

Практикум з бібліографії


         Помітною рисою в діяльності сучасної бібліотеки є її багатовекторність та постійний рух вперед. Кожен відрізок роботи, кожен процес вартує компетентності та досконалості. Професійне навчання бібліотекарів – це сходинки на шляху до фахового зростання.  26 червня на базі центральної бібліотеки імені Володимира Малика  відбувся практикум «Бібліогафічне видання як інформаційно-рекламний бренд бібліотеки» метою якого було удосконалення знань бібліотекарів району з підготовки бібліографічних посібників малих форм.
 
       Модератор заходу, провідний  бібліограф системи  Наталія Замараєва, ознайомила присутніх з можливостями  сільських бібліотек-філій у сфері створення посібників рекомендаційної бібліографії, наголосивши на тому, що вони є найпоширенішими у використанні серед користувачів. Дані видання інформативні, оперативні, відзначаються мобільністю та актуальністю, відрізняються тематичним розмаїттям та читацьким призначенням. За допомогою презентації  бібліограф розкрила методику створення та правила оформлення різних типів посібників малих форм, детально зупинилась на вимогах та специфіці групування матеріалу.  Особливу  увагу виступаюча звернула на тематику видань, актуальність підготовки посібників з краєзнавства.
    Останнім часом спектр видавничої діяльності бібліотек став цікавішим та різноплановим завдяки активному використанню електронних технологій. Тож на  процесі створення нового жанру бібліографічного видання – вебліографічному посібнику - Наталія Замараєва зупинилась детальніше. Присутнім було презентовано «Схему-зразок спрощеного бібліографічного опису електронного ресурсу віддаленого доступу», що використовується у «web-бібліографії».  На завершення першого модуля заходу бібліотечні працівники обговорили проблематику щодо підвищення пізнавальної та рекомендаційної цінності бібліографічних посібників малих форм серед читацької аудиторії.
        Другий модуль це виконання практичного завдання: підготовчі кроки до створення посібника. Бібліотекарі активно включились в роботу, в процесі якої народжувались нові ідеї, генерувались задуми.
       Досить насичений день теорії та практики для бібліотечної спільноти району добіг кінця, а попереду плідна праця в своїх книгозбірнях.






Немає коментарів:

Дописати коментар