пʼятницю, 14 травня 2021 р.

 Василь Стефаник – художник слова

  14 травня виповнюється 150 років від дня народження видатного українського письменника, громадського діяча і просвітителя Василя Стефаника. 

  Він не любив порожніх слів, порожніх сюжетів і порожніх людей. Кожне Стефаникове слово вагоме, живе, сповнене буття, великого болю і великої ніжности. Слово «біль» дуже часто трапляється і в його творах, і в його листах. Все життя – не надто довге – 65 років – боліло його серце і за народ, і за рідний край. «Я писав тому, щоби струни душі нашого селянства так кріпко настроїти і натягнути, щоби з того вийшла велика музика Бетховена. Я свою душу пустив у душу народу, і там я почорнів від розпуки і слів не маю, аби-м все міг сказати…» Його новели належать до вершин красного письменства і найкращих зразків європейського експресіонізму. Вони перекладені 20 мовами світу. Недарма Стефаник – майстер «різьбленого як камінь» слова, був одним із улюблених прозаїків іншого великого Василя – Стуса.

  З нагоди ювілею письменника працівниками читальної зали Публічної бібліотеки імені Володимира Малика влаштована книжкова виставка «Художник слова – Василь Стефаник». На виставці представлені видання, що розповідають про  його життєвий і творчий шлях. Читач має змогу доторкнутися до красного слова письменника, сповненого смутку та глибокої любові до людей.


Немає коментарів:

Дописати коментар