четвер, 20 травня 2021 р.

 Славний сусід

     Наступною зупинкою нашої мандрівки стане місто  Миргород.  Воно одне з найвідоміших на Полтавщині, бо здавна славиться,  цілющою водою. Курорт   розташований в екологічно чистій зеленій зоні, де є необхідні умови для  відпочинку та оздоровлення.  Відомі не тільки в Україні, а й далеко за її межами джерела з мінеральною водою  допоможуть в лікуванні багатьох хвороб. 

     Миргород  також асоціюється з ім'ям видатного письменника Миколи Васильовича Гоголя, який прославив його у своїх неперевершених творах. Мешканці міста  скрізь, де тільки можна, намагаються продемонструвати це.   Найцікавішими  є  гоголівські персонажі біля так званої Миргородської калюжі, яка за словами класика, не висихає навіть у найлютішу спеку. Статуї створили до святкування 200-ї річниці з дня народження Миколи Васильовича. Є тут свиня, яка забігла до суду, вихопила позов Івана Никифоровича і втекла.  На набережній стоїть на коліні Вакула, пропонуючи своїй коханій Оксані царицині черевички з самого «Петербургу». Трошки поодаль на лаві сидить Хлєстаков, якого переплутали із ревізором. Поряд стоять Іван Іванович з Іваном Никифоровичем, а під ногами у них сидять гусак і свиня.  Недалеко від них козак Пацюк гіпнотизує вареники, а біля відьми Солохи сидить у мішку пан голова.  На всю цю красу з високого постаменту  дивиться втілений в бронзі наш геніальний земляк. Гоголь зустрічає приїжджих  і на привокзальній площі Миргорода. Монумент письменника    було встановлено в  1902 році.

    Місто славиться своїми музеями. Колоритний краєзнавчий,  кераміки,  розвитку курорту, літературно-меморіальний грузинського поета Давида Гурамішвілі.  Музей кераміки  належить до числа найвизначніших пам'яток України. У ньому представлені вироби з фарфору, фаянсу, майоліки ХІХ ст., зокрема іранські, китайські, японські, французькі та італійські керамічні вироби, саксонський, веджвудський і копенгагенський фарфор, унікальні вироби вітчизняних підприємств. Сім кімнат заповнені кращими дипломними роботами випускників навчального закладу. Це декоративні вази, тарелі, різноманітні ужиткові речі, посуд, керамічні панно, дрібна пластика, прикраси тощо.  








Немає коментарів:

Дописати коментар