вівторок, 4 травня 2021 р.

Майстер історичного роману

      5 травня  минає 175 років від дня народження  письменника,  класика польської літератури - Генріка Сенкевича. Він  був майстром художньої прози, блискучим історичним романістом.  Генрік Сенкевич подібно Гюго, Толстому, Дюма   зумів  описати грандіозні події минулих епох, не втративши при цьому творця цих подій — людську особистість. Його творчість відіграла важливу роль в історії і розвитку польської культури.

       Письменницька доля Генріка Сенкевича була щасливою. Критики різних країн світу захоплено відгукувалися про нього, називаючи «одним з найвидатніших майстрів сучасного роману». Ще за життя він став   найвідомішим і найпопулярнішим польським  письменником  як в себе на батьківщині  так і за її межами. У 1905 році Генріх Сенкевич був удостоєний Нобелівської премії в галузі літератури з формулюванням: «за видатні заслуги в галузі епосу». 

      Завдяки Генріку Сенкевичу наше місто Лубни увійшло до історії літератури - тут відбувається частина подій його трилогії "Вогнем і мечем". Про талант письменника свідчить і той факт, що майже всі  великі твори романіста  були екранізовані. Зокрема, найвідомішими  є «Quo vadis» 1951 року, і «Вогнем і мечем» 1999-го.






Немає коментарів:

Дописати коментар