понеділок, 24 травня 2021 р.

 Створюємо імідж бібліотеки в громаді

     У зв’язку з реформою децентралізації та утворенням територіальної громади, переосмислюється й розуміння функції бібліотек. На перше місце має вийти сприйняття її як центру інформації, культурно-просвітнього та інтелектуально-дозвіллєвого осередку, території для спілкування та відпочинку місцевих жителів.

        Бібліотечний імідж уже не нове слово в бібліотечній діяльності. Імідж книгозбірні – це цілий комплекс завдань, котрі компетентно та цілеспрямовано повинні вирішуватися. Він не є статичним, він змінюється й великою мірою залежить від якості надання бібліотечно-інформаційних послуг, технічного оснащення, компетентності працівника, тобто формується упродовж певного часу.

     Тож, створення позитивного іміджу кожного бібліотечного закладу Лубенської громади – це головний месендж на котрий було зроблено акцент в ході дня професійного спілкування бібліотечних працівників «Новий ритм життя бібліотек Лубенщини», який відбувся 21 травня у Лубенській публічній бібліотеці імені Володимира Малика.

   
  Відкрила захід директор Валентина Сьомак, яка висвітлила питання роботи сільської бібліотеки в умовах сьогодення, в час реформування та реорганізації. Валентина Іванівна окреслила основні завдання, які стоять перед бібліотекарями та зауважила, що громада нині потребує бібліотечного фахівця, який має бути інтерактивним, цікавим, безперервно навчатися, відповідати духу часу та бути готовим завжди йти попереду читача. 

     
   Сучасна бібліотека обов’язково повинна бути присутня в інформаційному просторі. Питання актуальності створення веб-сторінки кожної сільської бібліотеки у соціальній мережі Facebook висвітлила у своєму виступі бібліотекар ІІ категорії відділу інформаційного сервісу Віталіна Курильчук. Яка також зазначила, що перед бібліотекарями стоїть завдання якомога швидше пере форматувати свою діяльність та підвищити рівень навичок комп’ютерної грамотності. уміти достатньо розповідати про свою роботу через різні засоби комунікації.

 


 Провідний методист відділу організаційно-методичної роботи Наталія Мусієнко зазначила, що бібліотекарі мають налаштовувати свою роботу з врахуванням потреб та інтересів користувачів. Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 22. 03. 2017 р. № 177 «Про припинення використання Бібліотечно-бібліографічної класифікації та впровадження Універсальної десяткової класифікації» бібліотекарі повинні здійснити рекласифікацію фонду. Даний напрямок доволі складний, в ході роботи виникає багато запитань. Тож методисти з’ясували, на якому етапі знаходиться процес рекласифікації та якої допомоги на місцях потребують книгозбірні, котрі ще не встигли завершити даний відрізок роботи. У зв’язку з тим, що цьогоріч кожна філія повинна провести інвентаризацію документного фонду, Наталія Мусієнко більш детально зупинилася на роз’ясненні деталей її проведення. 

     Рекомендації про списання зношеної та морально застарілої літератури в бібліотеках-філіях, правильності написання актів отримали від провідного бібліотекаря відділу комплектування та обробки літератури Ольги Михлик.

   


 Методист І категорії організаційно-методичного відділу Лідія Іваненко нагадала колегам про вимоги щодо обліку соціокультурної роботи та зауважила, що їх проведення повинно здійснюватися згідно плану роботи бібліотечного закладу та необхідно активізувати роботу з популяризації діяльності через різні засоби комунікації.

     В ході професійного навчання бібліотекарі отримали консультацію провідного бібліографа Наталії Замараєвої з організації довідково-бібліографічної та інформаційної роботи, а також роздатковий матеріал, який містить алгоритм-підказку щодо виконання бібліографічних довідок різних типів. А на питання інформування абонентів індивідуальної інформації детально зупинилася провідний бібліотекар відділу обслуговування Ніна Бородавка.

     Бібліотекар відділу обслуговування Лариса Гончарук познайомила  учасників семінару з  новими універсальними виданнями та художніми творами для дітей котрі отримала книгозбірня за Програмою поповнення бібліотечних фондів від Українського інституту  книги.

Професійне навчання бібліотекарів було динамічним, інформаційно насиченим та конструктивним.

#бібліотека_імені_В_Малика #Український_інститут_книги #читай_найновіше

#програма_поповнення_бібліотечних_фондів #УІК

з Український інститут книги







Немає коментарів:

Дописати коментар