середу, 5 травня 2021 р.

 Опішне  – столиця автентичного українського бренду

     Гончарство – одне із найдревніших ремесел, яке освоїли наші пращури. В ньому – історія українського роду,  його душа та мистецтво. Своєрідним духовним центром можна назвати місце, де споконвіків живуть гончарі і творять історію цього унікального народного мистецтва, селище Опішне. Воно і стане наступною зупинкою нашої мандрівки. Опішне -  унікальний осередок керамічного виробництва в Україні з власним творчим обличчям і неповторним історично сформованим асортиментом ужиткових та декоративних виробів. 

      Опішнянська кераміка була і залишається своєрідним національним символом. Здавана її знають і цінують у всьому світі. В селищі традиційно виготовляють як повсякденну, так і різноманітну святкову кераміку. 

     Сьогодні, приїхавши в  Опішне ви зможете завітати до Національного музею-заповідника українського гончарства. Він володіє найбільшою в Україні колекцією творів народних майстрів-гончарів та художників-керамістів (близько 55000). У ній представлено творчі досягнення митців усіх історико-етнографічних регіонів України, провідних національних шкіл художньої кераміки. Не мають аналогів у країні та за її межами й музейна Національна галерея монументальної та садово-паркової глиняної скульптури, Галерея символічних панно провідних художників-керамістів і гончарів України та інших країн. Працівники музею кажуть, що кожен  може знайти тут щось своє. Скульптури, статуетки, посуд, іграшки на стільки різноманітні і цікаві, що привертають увагу маси відвідувачів. Народна фантазія породила найнесподіваніші та найоригінальніші витвори. Здається, їх  безліч – кольорових тарілок, смішних глечиків, дивовижних істот… не лише в музеї, а й просто на вулицях, в приватних родинних колекціях, які радо виставляють на показ.
























Немає коментарів:

Дописати коментар