четвер, 20 травня 2021 р.

 20 травня Всесвітній день бджіл

      З цієї нагоди Публічна бібліотека імені Володимира Малика пропонує зазирнути в таємничій світ благородних комах – бджіл.

      Бджоли – маленькі комахи, які несуть людству величезну користь і в той же час мають потребу в захисті і турботі. Тож це незвичайне свято започаткували з метою привернення уваги людства до проблеми зникнення цих комах, інформування населення про їх глобальну роль та потребу у захисті. Його відзначають з 2018 року, коли Генеральна Асамблея ООН проголосила 20 травня Всесвітнім днем бджіл. Крім того, 20 травня 1734 року народився словенський бджоляр, засновник сучасного бджільництва Антон Янша.

       В Україні бджільництво було відоме з давніх-давен, щоправда, звичних вуликів тоді не було, й за медом доводилося лазити на дерева. Звали таких збирачів меду бортниками. Найбільше бортництвом славились Чернігівщина й Полтавщина. Мед високо цінувався нашими предками не лише як цінний харчовий продукт, але й як засіб сплатити данину, або презентувати коштовний дарунок. Так, згідно літописних джерел, у 945-му році княгиня Ольга при обміні дарунками з візантійським імператором Костянтином отримала від нього золото, срібло, дорогоцінний посуд, а йому дарувала віск, мед та челядь. Наша країна належить до країн-лідерів з виробництва та експорту меду. 

      Бджола – комаха загадкова, у її таємничий світ не так-то просто проникнути аби відкрити його, проте є низка спостережень і цікавих фактів про жовто-чорних смугастиків, які ми пропонуємо вашій увазі.

     1. У вулику підтримується постійна температура 34-35 градусів Цельсія. Коли на вулиці жарко – бджоли вентилюють вулик, взимку вони збиваються в клубок для збереження тепла.

       2. Крила у бджіл здійснюють приблизно 200 помахів на секунду, внаслідок чого при їх польоті можна почути характерне дзизчання.

   3. Бджоли – природжені математики. Коли вони будують стільники, то завжди дотримуються точних розмірів.

     4. Вважається, що на нашій планеті першими зайнялися бджільництвом єгиптяни. Мед, знайдений у єгипетських гробницях, цілком придатний для вживання.

      5. У бджіл дуже розвинений нюх. Вони здатні «відчути» запах квітів за кілометр від себе.

      6.  Збираючи мед, одна бджолосім’я в стані пролетіти за день сумарну відстань, рівну довжині екватора.

     7. В давнину армія Річарда Левине Серце використовувала бджіл та  ос для усунення своїх супротивників. Воїни наповнювали посудини нещадними комахами та кидали ними у ворогів під час битви.

     8. Бджолиний віск - перший полімер виготовлений на планеті. В його складі більше 300 речовин.

      9. Незвичне застосування воску було описане ще в міфології. Одіссей заткнув ним вуха своїх людей, щоб вони не почули смертельних пісень сирен.

     10. Найдорожчий мед видобувається в печері в долині Саікаір, що біля міста Артвин, на глибині 1800 метрів. Щоб купити 1 його кілограм, треба викласти з гаманця 6800 доларів США.

    Цікаво? Тож пропонуємо вам познайомитися з бджолиним життям детальніше за допомогою книги Моріса Метерлінка бельгійського письменника і філософа, лауреата Нобелівської премії «Життя бджіл. Філософські есеї», яку Публічна бібліотека імені Володимира Малика отримала за Програмою поповнення бібліотечних фондів від Інституту української книги.

     Моріс Метерлінк захоплююче описує всі яви бджолиного життя: рійбу, виховання маток, поступове повернення до зимової сплячки. Автор, спостерігаючи крок за кроком, цікаво та детально розповідає про «дивовижну маленьку республіку» - бджолиний рій. Читач, ніби поринає у цей незрівнянно цікавий світ з тільки йому притаманними законами, і дізнається безліч фактів. Працю Моріса Метерлінка майстерно переклав з французької Маркіян Якуба, філолог-романіст, кандидат філологічних наук, доцент, завідувач кафедри мов та літератури Львівської національної академії мистецтв. Тож запрошуємо усіх, хто бажає дізнатися таємниці існування «Божої комахи», запрошуємо до Лубенської публічної бібліотеки імені Малика. Книга чекає на вас!

з Український інститут книги


Немає коментарів:

Дописати коментар