понеділок, 7 вересня 2020 р.


 Талановитий та самобутній

     7 вересня минає 150 років від дня народження Олександра Івановича Купріна одиного з найвидатніших російських письменників кінця XIX - початку XX століття. Він залишив  чудові зразки реалістичних оповідей, гострих і динамічних за сюжетом, лаконічних і цікавих з психологічної точки зору. Його прозу високо цінували Лев Толстой,  Антон Чехов,  Володимир Короленко і Максим Горький. Письменник певний час проживав Україні, був закоханий в нашу землю та людей, які надихали його творити на літературній ниві. 

     Олександру Івановичу належать слова про те, що справжній художник повинен «бачити все, знати все, вміти все і писати про все». Він якісно відрізнявся від інших авторів, адже писав лише про те, що відоме йому достеменно. Олександр Купрін, перш ніж прийти в літературу, встиг змінити більше 20 професій.  Був боксером і цирковим артистом, вчителем і актором, рекламним агентом, шарманщиком, продавцем, столяром та псаломщиком, займався землемірними роботами, зуболікарською справою, вирощував махорку, плавав кочегаром, рибалив і вантажив кавуни, літав на аероплані, гасив вогонь з пожежною командою, спускався на морське дно. Весь цей великий життєвий досвід органічно ввійшов у художню спадщину письменника.

     Олександр Купрін  написав величезну кількість чудових творів. Це класичний письменник, в арсеналі якого такі знамениті шедеври як: «Гранатовий браслет», «Олеся», «В темряві», «Молох» та інші. Розповіді, нариси, повісті, романи – все виходило з-під його пера.  Чимало творів отримали друге життя, так як були екранізовані. Центральна районна бібліотека імені Володимира Малика рекомендує всім ознайомитися з літературним надбанням письменника.  Книги Олександра Купріна це справжня енциклопедія життя.


Немає коментарів:

Дописати коментар