вівторок, 22 вересня 2020 р.

 «Жива пам'ять поколінь»

        22 вересня 2001 року, в день 60-ї річниці з початку підпільно-партизанського руху в Україні в роки Великої Вітчизняної війни, у нашій країні вперше відзначався День партизанської слави, встановлений Указом Президента України № 1020/2001 від 30.10.2001.

     Свято партизанської слави встановлено в Україні «... на підтримку ініціативи ветеранів війни та з метою всенародного вшанування подвигу партизанів і підпільників у період Великої Вітчизняної війни 1941-1945 років, увічнення їхньої пам'яті...».

      Це - державне визнання внеску народних месників у велику Перемогу над нацизмом, відновлення історичної справедливості щодо масової участі українського народу у визвольній боротьбі проти гітлерівської навали. Це - свято людей сильних духом і з чистою совістю, які не шкодували життя для перемоги над ненависним ворогом.

     Беручи участь у відзначенні Дня партизанської слави, Лубенська центральна районна бібліотека імені Володимира Малика влаштувала в читальній залі викладку-спомин «Жива пам'ять поколінь».

  На викладці представлені книги та журнально-газетні розвідки, присвячені партизанському рухові в Україні. Окреме місце займають краєзнавчі видання, що розповідають про створення  партизанських загонів та бойові дії партизан в лісах Полтавщини, їх внесок у героїчну боротьбу українського народу з фашизмом. Читачі мають змогу ознайомитися з мемуарами прославленого партизанського командира Сидора Артемовича Ковпака «Від Путивля до Карпат» та книгою спогадів фронтовика і партизана Антона Пасько «Балада про партизан». Ці та інші книги слугують відновленню історичної правди про тих, хто захищав Україну від німецько-фашистських загарбників.



Немає коментарів:

Дописати коментар