середу, 9 вересня 2020 р.

 «Перезавантаження» сільських бібліотек триває

     Щойно було послаблено карантинні обмеження, «методичний десант» працівників структурних підрозділів центральної районної бібліотеки імені Володимира Малика, продовжив виїзди до сільських книгозбірень району. Головна мета «методичного десанту» - це комплексне вивчення стану діяльності сільської бібліотеки та надання фахової допомоги бібліотекарям  з різних питань організації роботи книгозбірні. Було здійснено виїзди до Тишківської, Снітинської та Хорошківської  СБФ. 


     Наразі, особлива увага приділяється стану бібліотечних фондів, шкода, але основу яких складають книги, видані 20 і більше років тому. Було проведено роботу зі звільнення фонду  від застарілої за змістом та зношеної літератури, а також надана компетентна допомога з переведення документальних ресурсів з ББК на міжнародну класифікацію УДК.

     В пріоритеті є питання зонування приміщень та покращання візуального оформлення бібліотек, було знайдено оптимальні варіанти для кожної філії. 

     Під час виїзду фахівці районної бібліотеки надали методичні рекомендації з питань ведення облікової документації, довідково-бібліографічного обслуговування та оформлення тематичних книжково-ілюстративних виставок.

     Аналіз діяльності даних книгозбірень свідчить, що сільські бібліотеки, незважаючи на труднощі, залишаються острівцями збереження національної культури, народних традицій і звичаїв, історії свого села. Вони є територією отримання знань, помічником в освіті, організації дозвілля і просто місцем для спілкування. Як позитив та приклад, хочеться відмітити налагоджену співпрацю та розуміння бібліотечної ситуації очільником Снітинської сільської ради Сергієм Мануйленком. З часу виконання ним обов’язків голови сільської ради, у приміщенні бібліотеки замінено вікна, щорічно поповнюється книжковий фонд новою літературою, здійснюється оплата інтернет-послуг та передплата періодичних видань. Сергій Олександрович завжди цікавиться роботою книгозбірні, тож і під час нашого візиту голова сільської ради завітав, аби поспілкуватися з директором ЦБС Валентиною Сьомак. Для розвитку бібліотечних закладів Лубенщини конче необхідна ефективна взаємодія з місцевим самоврядуванням, тож бібліотеки готові до діалогу. 

     Методичні виїзди, як складова аналітичної роботи центральної книгозбірні, з часом не втрачають свого значення, тому що кваліфіковані поради, консультації, рекомендації і просто конкретна допомога на місцях необхідні завжди. Тож «методичний десант» продовжує свою роботу. 


















Немає коментарів:

Дописати коментар