неділю, 13 вересня 2020 р.

Відбулася робоча група з напрацювання рекомендацій поліпшення якості послуг для осіб похилого віку в умовах пандемії  COVID -19.

      11 вересня 2020 року у приміщенні Лубенської центральної районної бібліотеки імені Володимира Малика відбулася робоча група з напрацювання рекомендацій поліпшення якості послуг із соціального супроводу осіб похилого віку в умовах пандемії. Учасниками заходу стали волонтери, які допомагають літнім людям, працівники територіального центру соціального обслуговування виконавчого комітету Лубенської міської рада, Лубенського місцевого центру  БПД  та працівники Лубенської центральної районної бібліотеки імені Володимира Малика. На початку роботи присутні обговорили як пандемія COVID -19 вплинула на роботу надавачів соціальної допомоги літнім людям та на самих підопічних.  

       Було опрацьована ряд документів, зокрема статистичні данні ВООЗ щодо захворюваності літніх людей на COVID -19, проаналізовані потреби соціальних робітників, доглядальників та волонтерів та самої цільової групи. 

      Як відомо, через карантин люди старшого віку часто перебувають в розпачі, депресії, пригніченому стані. Губляться зв'язки з оточенням, знижується їх активність і мобільність, швидше розвиваються захворювання, знижується якість життя. Таке становище погіршується наслідками пандемії COVID -19.  Тож,  результатом роботи групи фахівців стали практичні рекомендації, що у найближчому часі можуть поліпшити якість соціальної допомоги в умовах пандемії. Пропонується:

  1.Визначення в громаді повного кола надавачів соціальних послуг  літнім людям; 

  2.Створення бази даних волонтерів та їх підготовка; 

 3. Посилення громадського контролю над витрачанням бюджетних коштів на соціальну сферу; 

 4.Налагодження співпраці з сімейними лікарями; 

 5.Розширення доступу до дистанційного отримання довідок від ЦНАП, пенсійного фонду, управління соціального захисту тощо;

6. Наявність ургентних соціальних робітників (доглядальників)  в громаді; 

7.Професійна підготовка соціальних робітників, формування у них психологічних компетенцій; 

8. Укладання довідника для літніх людей з телефонами гарячих ліній, організацій, служб.

     Учасники виразили сподівання, що данні напрацювання вже зараз візьмуть на озброєння учасники виборчих перегонів до місцевих органів влади та докладатимуть зусилля у боротьбі з коронавірусом. 

    Захід відбувся у межах проєкту «Соціальна підтримка та залучення до взаємодопомоги в умовах поширення COVID - 19 немобільних, маломобільних та мобільних осіб похилого віку, що мешкають у Лубенському та Гребінківському районах Полтавської області» за фінансової підтримки Європейського Союзу.




Немає коментарів:

Дописати коментар