понеділок, 8 лютого 2021 р.

Ділове спілкування бібліотекарів Лубенщини 

     Дещо нетрадиційно відбулася перша зустріч бібліотечних працівників Лубенщини у 2021 року. Замість звичайної наради-семінару було проведено  професійне навчання бібліотекарів у форматі воркшопу за темою «Все про бібліографічний облік».

    Сьогодення вимагає від бібліотекарів високого професіоналізму, компетентності, готовності до здобуття нових знань та навичок в галузі інформаційних технологій. Але основу бібліотечної роботи складає ціла низка процесів, котрі для сторонніх не помітні, а для поточної роботи конче необхідні. Тож перше професійне навчання 2021 року було присвячено технологічним аспектам роботи сільської бібліотеки.

    Відкрила захід директорка Лубенської центральної бібліотеки імені Володимира Малика Валентина Сьомак, яка висвітлила питання роботи сільської бібліотеки в умовах сьогодення, в час реформування та реорганізації. 

    Аналіз звітно-планової документації дозволяє виявити слабкі місця по кожній конкретній бібліотеці та спланувати більш адресно наступну консультативну та індивідуальну роботу. Методист І категорії організаційно-методичного відділу Лідія Іваненко провела аналіз цифрових показників за 2020 року в розрізі кожної сільської бібліотеки.

     Питання щодо ефективності діяльності бібліотечних закладів, їх пріоритетів, послуг та показників роботи у 2021 році у своєму виступі торкнулася провідний методист організаційно-методичного відділу Наталія Мусієнко. Також працівники методичного відділу разом з бібліотекарями провели аналіз та корегування планових показників та соціокультурної роботи на поточний рік.

      Сучасна бібліотека обов’язково повинна бути присутня в інформаційному просторі. Питання актуальності створення веб - сторінки кожної сільської бібліотеки у соціальній мережі Facebook висвітлила у своєму виступі бібліотекар ІІ категорії відділу інформаційного сервісу Віталіна Курильчук. 

      В ході професійного навчання сільські працівники отримали консультацію провідного бібліографа Наталії Замараєвої з організації довідково – бібліографічної та інформаційної роботи, а також роздатковий матеріал, який містить алгоритм – підказку щодо виконання бібліографічних довідок різних типів.

     Провідний бібліотекар відділу обслуговування Ніна Бородавка нагадала колегам про вимоги ведення первинної документації, а питання основних принципів моделювання та комплектування фондів, правил обліку та вибуття документів, що надходять до бібліотек висвітлила провідний бібліотекар відділу комплектування та обробки літератури Ольга Михлик.

       Протягом конструктивного ділового спілкування було озвучено низку проблемних моментів у діяльності сільських бібліотек. Наріжним каменем є низька забезпеченість сільських бібліотечних закладів комп’ютерною технікою. Їх відсутність не дозволяє нашим книгозбірням піднятися на вищий рівень інформаційного обслуговування користувачів місцевої громади. 












                                                                                 


Немає коментарів:

Дописати коментар