понеділок, 22 травня 2017 р.

У Лубнах презентували книгу про людяність

     19 травня 2017 року, напередодні відзначення Дня Європи в Україні,  в Лубенській центральній районній бібліотеці імені Володимира Малика відбулася презентація книги «Бути людиною». Активну участь у заході взяли підопічні районного територіального центру (надання послуг) Лубенської райдержадміністрації, особи похилого віку, що мешкають у с. Новаки. 
     Ідею створення цієї книги історій подали колишні в’язні  нацизму та люди, що були на примусових роботах – ті, для кого вже сім років працює в Україні програма «Місце зустрічі: діалог» Німецького  фонду «Пам’ять, відповідальність, майбутнє».  На Лубенщині посильну допомогу жертвам націонал – соціалізму надає молодіжна громадська організація «Твій Світ» у співпраці з територіальним центром.  
     Укладачі збірки не чекали, що відгукнеться так багато людей, які напишуть  роботи.     Їх надсилали і літні люди, і молодь. Презентуючи цю збірку, організатори  не випадково запросили до участі і підростаюче покоління. Разом з іншими учасниками молодь уважно переглядала відео свідчення остарбайтерів та в'язнів концтаборів, яким вдалося вижити завдяки доброті інших людей, які зустрілися на їхньому шляху за надзвичайно жорстоких обставин. Присутні почули і декілька спогадів з книги «Бути людиною», які прочитали ведучі у музичному супроводі студентів Лубенського медичного училища.  Поділились прикладами людяності зі свого досвіду Раїса Кошель, голова правління СЖТ  «За майбутнє дітей України» та Валентина Сьомак, директор Лубенської ЦБС. І громадська організація, і бібліотека Лубенської системи є партнерами в даному проекті  В книзі опублікований нарис  Ніни Шерстюк і  Лілії Некрасової  «Людяність, пронесена крізь все життя»: -  життєва історія  нашої землячки, Лариси Семенівни Руденко.  Вона розповіла про те, як у 1942 році була вивезена до Німеччини на примусові роботи, але незважаючи на страждання,  будучи ще підлітком, зберегла переконання, якби не люди, що опинилися поряд у критичний момент, вижити не вдалося б.  Під час презентації автори нарису журналісти Ніна Шерстюк та Лілія Некрасова отримали подяки та примірники книги. Декількома примірниками книг поповнилася і книгозбірня. 
     Захід відбувся в рамках проекту «Організація роботи волонтерських соціальних пунктів допомоги для мешканців віддалених сіл Лубенського району, які постраждали від націонал-соціалізму», що реалізується за підтримки Німецького федерального фонду «Пам'ять. Відповідальність. Майбутнє» в рамках програми фонду «Місце зустрічі: діалог». 






Немає коментарів:

Дописати коментар