четвер, 11 травня 2017 р.

 Ми пам’ятаємо…

         8 та 9 травня 2017 року Україна відзначає День пам’яті та примирення і 72-у річницю перемоги над нацизмом у Другій світовій війні.
            Дорогою ціною заплатив український народ за участь у війні 1939-1945 років. Не зітреться з пам'яті людської, не піде в забуття великий подвиг і велика трагедія нашого народу – його битва, його Перемога над фашизмом. 
         Можна по-різному ставитись до складних і трагічних подій Другої світової війни, по-різному її називати, але не можна забути тих, хто віддав своє життя заради щастя майбутніх поколінь.
         З нагоди вшанування цих дат у Вільшанській ЗОШ зібралися школярі на урок мужності «Солдатська слава», який провела для них Наталія Шабля, бібліотекар 1 категорії Мгарської сільської бібліотеки.

       Захід  було присвячено видатному  земляку, уродженцю села Мгар, Герою Радянського Союзу, повному  кавалеру орденів Слави Шокалу  Федору Терентійовичу.          Школярі з цікавістю слухали розповідь бібліотекаря  про життєвий  та  військовий шлях героя. 
Шокало  Федір Терентійович народився у 1914 році в селянській  сім»ї. У  1926 році закінчив 4 класи Мгарської початкової школи. Працював на різних роботах у місцевому колгоспі, на селекційно - дослідницькій станції. В 1936 році його було  призвано до  Червоної  Армії. Після мобілізації працював у міліції. Пережив нацистську окупацію. А в  жовтні 1943 року Федір Шокало знову був  мобілізований польовим військкоматом.  
            Воював наш  відомий земляк на 2-ому Прибалтійському та 1-ому Білоруському фронтах. За зразкове виконання бойових завдань він був нагороджений орденами Слави ІІІ ступеня, орденом Вітчизняної  війни ІІ ступеня, медаллю « За   відвагу».  На  алеї Героїв в центральному парку Лубен встановлено пам’ятну дошку на честь  Федора Шокала.
       На заході був присутній син Героя Радянського Союзу Федора Шокала – Олексій  Федорович. Він щиро ділився з присутніми спогадами про свого героїчного  батька. 
Закликав учнів вивчати нашу історію, пам’ятати ії  уроки.  Адже без  минулого немає майбутнього.
     Сьогодні Україна, як і у роки Другої світової війни, є епіцентром протистояння агресору, але ми віримо, що незабаром над нашою державою знову буде мирне безхмарне небо.


Немає коментарів:

Дописати коментар