четвер, 11 травня 2017 р.

Захід обрамлений цвітом сакури.


     Центральна районна бібліотека імені Володимира Малика продовжує знайомити читачів книгозбірні з культурою Японії.
  Сакура вважаєтья символом країни світанкового сонця.  ЇЇ квітування  довгий час сприймалося як виключно японське традиційне видовище.    Однак сьогодні зовсім не обов’язково вирушати в далеку країну, щоб побачити це диво. У наші дні сакура росте в багатьох куточках землі, у тому числі і в Україні. Є вона і у нашому рідному місті. Члени клубу «У дружньому колі», активні читачі та працівники бібліотеки завітали до  Лубенського лісотехнічного коледжу аби на власні очі побачити цвітіння східної вишні.   Нашим гідом люб’язно погодилась виступити викладач – методист навчального закладу Ольга Миколаївна Вишневська .Саме вона ознайомила присутніх з історією заснування алеї,  де   шість років тому висадили перший десяток саджанців  та яку  щороку доповнюють  новими видами. Як виявилось, ці декоративні дерева акліматизовані до наших природних  умов та невибагливі у догляді.  Сьогодні на території коледжу  уже квітує понад тридцять сакур, поки що - це молоді дерева, однак уже за кілька років можна буде говорити про масштабне квітування. 
      Вже більше тисячі років у Японії існує традиція милування цвітінням сакури – ханамі. Про це культове захоплення  цікаво та докладно розповіла  присутнім завідувач методичним відділом бібліотеки Тетяна Сафронова. Вона зазначила, що провідною їдеєю ханамі є вміння уповільнити крок і насолодитися навколишньою красою та неповторністю кожної миті життя.
Японці зачаровані квітом сакур , вони годинами здатні споглядати його. Плинність життя, хмари в небі, жіноча краса – із чим тільки не порівнюють  своє  улюблене дерево. Це замилування жителі країни світанкового сонця виливають у поетичні рядки.     Учасники заходу  прочитали традицйніі японські вірші хокку і танка присвячені цвітінню сакури.
  Ольга Миколаївна також  провела гостей  територією коледжу, яка є окрасою навчального закладу і  нагадує маленький ландшафтний парк.  Тут представлені  різні породи дерев, декоративні кущі та квіти. Територія стала  затишним  та улюбленим  місцем відпочинку для лубенців.
Учасники заходу були вражені таким куточком природного розмаїття у їхньому місті. Милування рожевим цвітом сакури, на думку наших жінок , має магічну силу,  квіти японської вишні не тільки зачаровоють своєю вишуканістю та неповторною красою, але й наділяють  людей позитивною енергію та дарують миті щастя.  
Цю красу  варто побачити на власні очі!






Немає коментарів:

Дописати коментар