вівторок, 7 травня 2019 р.

Бібліотека – центр задоволення потреб громади

      Сьогодні ми спостерігаємо наскільки відчутно змінилося та продовжує змінюватись суспільство в якому живемо та працюємо. Відповідно змінюється і культурний простір, в якому працюють бібліотеки. Стабільність і неквапливість не властиві сучасному життю. І це реалії сьогодення, котрі потрібно не просто приймати, а й відповідним чином реагувати на них. Ті формули успіху, які діяли ще вчора, сьогодні стають неактуальними. І чим серйозніші зміни, тим більша потреба в трансформації.
3 травня 2019 року на базі центральної районної бібліотеки імені Володимира Малика відбувся семінар бібліотечних працівників району, тема якого «Ресурси і послуги сучасної бібліотеки у відповідь до потреб громади».

     Відкрила засідання директор ЦБС Валентина Сьомак, яка у своєму виступі «Бібліотеки в системі координат простору місцевої громади» окреслила низку нагальних завдань, які стоять перед бібліотекарями району. Валентина Іванівна зазначила, що реалії сьогодення трактують еволюцію соціальної ролі бібліотеки, розширюються її функції, які виходять за межі суто традиційної бібліотечної роботи. Тож завдання, яке стоїть перед сільськими бібліотекарями  – поступовий перехід від роботи у «форматі книгосховища» до «формату інформаційно – культурного центру для місцевої громади».
     Процес трансформації складний та багатоаспектний, перші кроки вже робимо разом. Фахівці центральної книгозбірні надали конструктивні та корисні рекомендації щодо питання формування позитивного іміджу сільської книгозбірні в місцевій громаді. Методист I категорії  Лідія Іваненко зупинилась на складових нового образу. А провідний бібліограф Наталія Замараєва провела консультацію з організації краєзнавчої роботи сільської книгозбірні, зазначивши що в її арсеналі є достатньо засобів для плідної співпраці бібліотеки та громади з розкриття та відображення історії краю.
     Бібліотека – заклад, що у своїй діяльності взаємодіє із різними структурами. Практично жоден захід не обходиться силами одних  бібліотекарів, завжди поруч: надійні партнери, помічники-волонтери, спонсори та користувачі. Про значущість та важливість соціального партнерства в діяльності бібліотеки наголосила провідний бібліотекар відділу обслуговування Олена Самойленко.
     Одним з найважливіших напрямків роботи книгозбірні є соціокультурна діяльність, яка також зазнає значних змін. Сьогодення вимагає відходити від стандартних стереотипів і впроваджувати творчі, сміливі ідеї. Провідний методист Наталія Мусієнко ознайомила присутніх із різноманіттям інновацій у соціокультурній діяльності бібліотеки, які всебічно сприяють розширенню кола читацьких інтересів, залученню нових користувачів. 
    Учасники районного семінару одностайно визнали, що сьогодні потрібно відповідати вимогам часу і потребам громади, бути корисними і цікавими для жителів свого села. Відома теза, що людина повинна «вповзати» в бібліотеку дитиною і залишатися в ній на все життя, повинна стати аксіомою кожної сільської книгозбірні.
     Ліричним відступом була окреслена конструктивна розмова бібліотечної спільноти району. Микола Кочерга – поет, прозаїк, композитор, презентував свою нову книгу новел «Кит у хмарах», зануривши присутніх у світ своїх незвичайних емоцій та відчуттів.
  














Немає коментарів:

Дописати коментар