вівторок, 23 березня 2021 р.

 Бібліотека & Лубенський МЦБВПД – партнерство заради розвитку громади

   19 березня 2021 року начальник відділу правопросвітництва та надання безоплатної правової допомоги Лубенського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової  допомоги Лілія  Ширстова взяла участь у семінарі-практикумі «Читання - справа сімейна: сільська бібліотека як центр підтримки родини та читання», який відбувся на базі Лубенської публічної бібліотеки імені Володимира Малика.

    Спеціаліст центру інформувала бібліотечних працівників щодо кола проблемних питань, які стосуються правових відносин між членами сім’ї. Лілія Ширстова роз’яснила правові аспекти щодо: визначення статусу багатодітної сім’ї, переліку документів для його підтвердження та для отримання права на пільги; порядку призначення і виплати державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям; відповідальності батьків, за ухиляння від сплати аліментів на неповнолітніх дітей; підстави виникнення у повнолітніх дочки, сина обов’язку піклуватися і утримувати своїх непрацездатних батьків. Актуальною на сьогодні є тема домашнього насильства. В ході спілкування присутні з’ясували чим відрізняється домашнє насильство від звичайного сімейного конфлікту та визначили його види. Лілія Ширстова наголосила на важливості того, що кожен, хто потерпає від насильства в родині має знати, що у них є право на безоплатну правову допомогу. 

     У питанні підвищення загального рівня правової культури та вдосконалення системи правової освіти населення бібліотечні заклади на селі стоять в авангарді. Тож у ході зустрічі було окреслено тематику проведення спільних право просвітницьких заходів з фахівцями Центру.

      Також Лілія Ширстова зазначила, що система надання безоплатної правової допомоги запускає проект «Волонтер БПД». Його мета – залучити громадських активістів, які виявили бажання стати волонтерами надання безоплатної правової допомоги. Основне завдання волонтерів БПД — сприяти регіональним та місцевим центрам з надання безоплатної вторинної правової допомоги у здійсненні їхніх функцій. Волонтери допомагатимуть центрам забезпечувати доступ людей до безоплатної правової допомоги, проводити правопросвітницьку роботу, організовувати надання безоплатної первинної та вторинної правової допомоги, реалізовувати інші повноваження у сфері захисту прав людини.

     Тож бажаючі можуть приєднатися до волонтерства, анкета для заповнення 

https://cutt.ly/hlq3RxH 

 https://www.legalaid.gov.ua/novyny/v-ukrayini-startuvav-proyekt-volonter-bpd-doluchajtesya/      та звернутися за адресою: м. Лубни, вул. Монастирська, 17 (у дворі суду) або ж по телефону (05361) 7-74-79, моб.: (095) 253-66-14.

       Завдяки співпраці Лубенської публічної бібліотеки ім. В. Малика та Лубенського місцевого  центру   правова свідомість, правова культура та правова обізнаність громадян значно підвищитьсь, а також зросте кількість людей,  поінформованих про своє право на отримання безоплатної правової допомоги та порядок її реалізації.


Немає коментарів:

Дописати коментар