четвер, 25 березня 2021 р.

 
Книга з доповненою реальністю.

     Фонд Лубенської публічної бібліотеки імені Володимира Малика поповнився унікальним виданням  подарованим бібліотеці видавцем  Олександром Олеговичем  Савчуком  - книгою Стефана Таранушенка  «Знищені шедеври української дерев’яної сакральної архітектури». Видання містить описи, креслення, фотографії п’яти видатних церков Лівобережної України: Покровської церкви  1759 року в Зінькові, Троїцької церкви 1710 року в Пакулі, Введенської церкви 1761 року в Артемівці, Вознесенської церкви 1759-1761 роках в Березані, Миколаївської церкви 1760-х років в Нових Млинах.

       Ці п’ять церков, що «за життя» були архітектурними шедеврами ,  відтворили для проєкту «Знищені шедеври…» за підтримки Українського культурного фонду. В кінці кожної розвідки розміщено QR – код,  скануючи який, читач може ознайомитися із 3-d  моделями знищених храмів.  Їхнє відтворення за допомогою сучасних технологій – це  робота на межі мистецтва архітектури , дизайну і програмування . Об’ємні моделі у віртуальному просторі можна збільшити, наблизитися до них, побачити найдрібніші деталі, або навпаки – віддалитися і роздивитися з різних боків і згори, оцінити висоту, конструкцію, пропорції. Модель дозволяє колоризувати й відтворити текстури й фактури, які були в реальності. У книзі церкви подають у чотири пори дня: ранок, день, вечір, ніч. Читач має змогу побачити ті ракурси, які ніхто ніколи не міг бачити. 

        Дослідження  і фіксація церков Лівобережної України були працею всього життя С. А. Таранушенка. Ретельні обстеження з архітектурно-археологічними обмірами пам’яток, докладною фотофіксацією їх, пропорційним аналізом. Саме С.Таранушенкові ми завдячуємо тим, що маємо достовірні наукові дані  про втрачені дерев’яні храми Полтавщини та інших регіонів України. Студіюючи  архітектурну спадщину Лівобережжя і Слобожанщини, С. А.Таранушенко вперше поставив її в контекст загальноєвропейського архітектурного процесу  розглядаючи кожну пам’ятку в широкому культурному  й географічному ареалі.

     Ставши 1929 року дійсним членом Українського комітету охорони пам’ятників культури,  як пам’яткоохоронець.  він  досліджував і рятував  від загибелі історико-культурні пам’ятки , взявши їх на облік (зокрема  76 архітектурних, історико-меморіальних,  літературних і  археологічних об’єктів  у межах Полтавщини). Завдяки Таранушенку збережено архітектурний ансамбль Мгарського Спасо-Преображенського монастиря. 

      Видання адресоване історикам архітектури, культурологам, історіографам, воно пропонує буквально новий погляд на унікальні, але втрачені споруди.

        Таранушенко С. Знищені шедеври української дерев’яної сакральної архітектури. Книга з доповненою реальністю   / Стефан Таранушенко ; передмова В.В.Вечерський ; упоряд О.О.Савчук

.  – Харків : Видавець Олександр Савчук, 2021. – 224 с. : 125 іл.


Немає коментарів:

Дописати коментар