понеділок, 22 березня 2021 р.

Бібліотека + сім’я = партнери, в яких одна мета – розвиток дитини

     Сімейне читання. Чи актуальне воно у час комп’ютерних технологій? Як перетворити бібліотеку у заклад, атмосфера якого сприятиме задоволенню спільних родинних інтересів? Ці та низку дотичних питань обговорювали на черговому семінарському занятті «Читання – справа сімейна: сільська бібліотека як центр підтримки родини та читання» бібліотекарі Лубенської громади.

      Відкрила фаховий захід директор Лубенської публічної бібліотеки імені Володимира Малика Валентина Сьомак, яка зазначила, що бібліотеки на селі залишаються одними з найважливіших установ соціальної сфери, які забезпечують культурно – виховний розвиток сім’ї, реально взаємодіючи з дитиною, її батьками та старшими представниками родини. Тому одним із нагальних завдань є перетворення сільської бібліотеки у центри місцевої громади – заклади, невимушена атмосфера яких сприяла б залученню до читання всієї родини, до популяризації спільного сімейного дозвілля.

     Провідний методист організаційно – методичного відділу Наталія Мусієнко зауважила, що організація роботи бібліотеки в напрямку взаємодії з сім’ями сьогодні, в принципово нових реаліях, вимагає вирішення цілого комплексу завдань. Перш за все це задоволення найрізноманітніших інформаційних потреб користувачів різних вікових категорій, достатня матеріально – технічна та ресурсна база, організація бібліотечного простору та, безперечно, поєднання традиційних та новітніх підходів у проведенні родинних заходів. Важливим є те, що різножанрова робота, яка проводиться в цьому напрямку – це не тільки яскраві грані життя бібліотеки, але й фактор розвитку дитини, бонус для спільної творчості та потужний рекламний хід, приклад неформального спілкування для інших родин громади. 

      Лідія Іваненко, методист І категорії організаційно – методичного відділу, зосередила увагу колег на формах та методах спілкування бібліотекаря з батьками та дітьми на індивідуальному рівні та на переліку послуг, які може надавати бібліотека задля організації змістовного дозвілля.

     Для організації сімейного читання важливим є укомплектованість бібліотечного фонду, тематичний діапазон якого різноманітний та який якісно та кількісно повинен задовольняти запити як дітей, так і дорослих. Бібліотека – це з’єднувальна ланка між поколіннями, що виросли в окремих інформаційних середовищах: де старше покоління – це читач, який частіше звертається до друкованих документів, а юні користуються фондами колекцій на електронних носіях, відео чи інформацією з мережі Інтернет. Тож завдання бібліотек якісне забезпечення інформаційних запитів користувачів. З новими надходженнями видань на допомогу сімейному читанню, які отримала бібліотека в рамках Програми поповнення бібліотечних фондів від Українського інституту книги, присутніх ознайомила провідний бібліотекар відділу обслуговування Ніна Бородавка. А провідний бібліограф відділу довідково – бібліографічної та інформаційної роботи Наталія Замараєва презентувала колегам огляд найпопулярніших та перевірених інтернет – ресурсів для дитячого та юнацького читання.

       Фахове спілкування було цікавим та конструктивним. Бібліотекарі ділилися напрацюваннями у розвитку співпраці з батьками та дітьми. Бібліотекар І категорії відділу обслуговування Лариса Гончарук ознайомила колег з досвідом залучення батьків до бібліотечного волонтерства, допомоги у проведенні просвітницьких заходів, засідань гурткової роботи та різноманітних майстер – класах. Завідуюча Березотіцькою сільською бібліотекою Лариса Павлунік розповіла про творчий альянс бібліотеки та активних читаючих родин, а бібліотекар Снітинської книгозбірні Ніна Тищенко, поділилася спільними успіхами бібліотекаря та батьків в залученні до читання маленьких користувачів. Галина Орел, бібліотекар ІІ категорії Тишківської філії, зазначила, що спільна творчість та участь у народознавчих та просвітницьких заходах, це шлях до формування у дітей родинних цінностей, сприяння збереженню духовного коріння української нації.

      Також у семінарі взяла участь начальник відділу правопросвітництва Лубенського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Лілія Ширстова (звіт про тематику її виступу подано окремо).

     Підсумовуючи роботу семінару, з впевненістю можна сказати, що бібліотекарі приділяють увагу роботі з сім’ями, використовують для цього власний досвід та знаходяться у постійному творчому пошуку нових форматів сімейного дозвілля. 











Немає коментарів:

Дописати коментар